Etnobotanik-Arkivet

Brännässla

Urtica dioica
Utvald bild för Brännässla

Brännässlan är en allmän art som finns över hela Nordeuropa. Den kan också förekomma i andra delar av Europa. Brännässlan kan även förekomma i Asien, Nordafrika och Nordamerika.

Brännässlan är en flerårig ört med hon- och hanblommor på skilda plantor under Juli - September. Brännässlan kan bli meterhög och har spetsigt ovala och tandade blad. Brännässlan växer i de flesta jordar och kan sås på våren. Rötter delas på hösten.

Brännässlan är mycket rik på vitaminer och mineraler.

Användning

När plantorna på våren är nästan nyuppkommna är ett bra tips att skörda dessa och låta de torka i ett mörk rum, varefter när de torkat du mala ned dem till pulver. Detta nässelpulver innehåller många vitaminer och mineraler och 1 tsk varje dag av detta ger dig ett bra kosttillskott.

Avkok på brännässlan ger en urindrivande effekt och hjälper magen.

Vårskotten kan efter sköljning blandas i sallad - de bränns inte i munnen! De kan även användas till att laga nässelsoppa eller bryggas till te.

Bladen kan även användas till nässelvatten för att gödsla dina plantor i grönsakslandet.

Brännässla

Odling

Brännäslan blir 30-130 cm. Plantan är flerårig och har skilda han- och honplantor. Förekommer över hela landet på kväverik mark i trädgårdar, skogar och stränder. Brännässlan blommar Juli - September.

Illustration över växtdelar av Brännässla