Etnobotanik-Arkivet

Krusmalva

Malva verticillata var. crispa
Utvald bild för Krusmalva

Krusmalvan är en malva från Syrien som odlas för sina stora, flika och krusiga blad. Blommorna är obetydliga och plantan blir ca 2 meter hög. Hos Egypterna och Romarna var malvan i stort anseende som grönsak på de dörnämares bord - istället för spenat.

Användning

Bladen och skotten kan användas som bladgrönsak. I sallader eller likt spenat att steka och stuva. Även blommor går att äta. Det danska namnet "kålmalva" hintar om att den kan ersätta kål. Unga blad och skott är godast.

Alla malvor innehåller slemämnen som är lenande och uppmjukande. Krossade blad lagda i en duk som omslag på sår är enline Linné bättre än "mången salva eller plåster, som många pengar kosta". Te på bladen kan användas som gurgelmedel bid halsbesvär.

Rötas stjälkar och grenar i vatten likt lin delar de sig i fina trådar som blir vita och kan torkas för att spinnas.

”Goda tandborstar beredes af rötterna, om de i ändan utspritas eller göras trådiga.” skrivs det i Svensk Botanik från 1803.

Illustration över växtdelar av Krusmalva

Denna sida drivs ideellt och donationer för vårt arbete är varmt välkomna.


Du kan donera till vårt arbete genom att använda webbläsaren Brave och sådeles förse oss med Basic Attention Token-betalningar på månatlig basis, ofta kostnadsfritt för dig! Denna doneringsfunktion är innbyggd i webbläsaren och alla webbplatser du besöker får betalt för ditt besök.

Läs mer om Basic Attention Token och ladda ned webbläsaren Brave

Du kan också donera kryptovalutor eller donera en gång eller månatligt med ditt bankkort på PayPal.