Etnobotanik-Arkivet

Jordärtskocka

Helianthus tuberosus
Utvald bild för Jordärtskocka

Jordärtskocka, eller Helianthus tuberosus som den vetenskapligt benämns, är en perenn ört som tillhör familjen korgblommiga växter. Denna växt är känd för sina ätliga och näringsrika knölar, som kan användas som en mångsidig och smakrik ingrediens i matlagning. Jordärtskocka är ursprungligen från Nordamerika men har blivit populär som trädgårdsväxt i många delar av världen, inklusive Sverige.

Beskrivning

Jordärtskocka är en upprättväxande ört som kan bli upp till 3 meter hög. Bladen är enkla, stora och har en mörkgrön färg, med en något saftig konsistens. Plantan blommar mellan augusti och oktober, med små, gula blommor som växer i korgar längs stjälken. Knölarna är oregelbundet formade och ljusbruna, med en krispig och söt smak.

Användning

Jordärtskockans knölar används flitigt i köket för sina smakrika och näringsrika egenskaper. De kan ätas råa i sallader eller tillagas på olika sätt, såsom kokade, stekta, ugnsbakade eller i soppor och grytor. Jordärtskocka är rik på vitaminer som A, C och B-komplex samt mineraler som järn, kalium och fosfor. Dessutom innehåller den inulin, en prebiotisk fiber som är bra för tarmfloran.

Historik och medicinsk användning

Jordärtskocka har odlats och konsumerats av ursprungsbefolkningen i Nordamerika långt innan européernas ankomst. Efter att den introducerades i Europa på 1600-talet, blev den snabbt populär som en gröda och medicinalväxt. Jordärtskocka har använts för att behandla olika åkommor, såsom matsmältningsproblem, förstoppning, diabetes och hudirritationer, på grund av dess näringsrika innehåll och prebiotiska egenskaper.

Odling och skötsel

Jordärtskocka är en tålig och lättodlad växt som trivs bäst på en plats med mycket sol eller halvskugga, i närheten av andra träd och buskar. Den föredrar väldränerad, näringsrik och fuktig jord med en blandning av sand, humus och lera. För att få en god skörd av knölar bör man vattna plantorna regelbundet och hålla marken fuktig, samt skydda dem från skadedjur och sjukdomar.

Illustration över växtdelar av Jordärtskocka
Tillskrivningar: