Etnobotanik-Arkivet

Bergbräsma

Cardamine hirsuta
Utvald bild för Bergbräsma

Bergbräsma, eller Cardamine hirsuta som den vetenskapligt benämns, är en ettårig ört som tillhör familjen korsblommiga växter. Denna växt är känd för sina små, vita blommor och dess näringsrika blad, som kan ätas som en delikatess i sallader och andra rätter. Bergbräsma växer naturligt på torra marker, som ängar, gräsmattor och steniga sluttningar i stora delar av Europa, inklusive Sverige.

Beskrivning

Bergbräsma är en liten, anspråkslös växt som kan bli upp till 30 centimeter hög. Bladen är parbladiga och har en något hårig yta, vilket ger dem en karakteristisk känsla. Plantan blommar mellan april och juni, med små vita blommor som växer i klasar. Frukterna är tunna, linjära och sprids med hjälp av ett mekanism som kallas "spretning".

Användning

Bergbräsma är ätlig och kan användas i köket som en delikatess i sallader, smörgåsar och andra rätter. Bladen är näringsrika och innehåller vitaminer som A, C och K samt mineraler som kalcium och magnesium. Smaken är något pepprig och kryddig, vilket ger en intressant smakupplevelse.

Historik och folktro

Förutom deras användning i matlagning, har bergbräsma använts i traditionell medicin för att behandla olika åkommor, såsom hosta, förkylning och matsmältningsproblem. Det finns även gamla traditioner som säger att bergbräsma skulle kunna skydda mot onda andar och olycka, och det användes ofta som en amulett eller i ceremonier.

Odling och skötsel

Bergbräsma är en tålig och lättodlad växt som trivs bäst på en plats med mycket sol eller halvskugga, i närheten av andra träd och buskar. Den föredrar väldränerad, något torr och näringsrik jord med en blandning av sand, humus och lera. För att få en god skörd av blad bör man vattna plantorna regelbundet men inte överdrivet mycket, eftersom de inte gillar för mycket fukt.

Illustration över växtdelar av Bergbräsma
Tillskrivningar: